Foto: Millionfisken

Opplevelser i kø

[Reklame] Millionfisken i Salangen, Svarta Bjørn Marsjen og Folkefesten i Rombaksbotn, Foldvikmartnan, Kjeldebotndagan, Tårstaddagan, FUNN Cup, Márkomeannu, Byfesten og Foldvikmartnan. Arrangementene står i kø i Narvikregionen denne våren og sommeren. Og dette er bare noen av dem.

“Og så er det luktene da. Av hamburger, fiskeburger, hvalkjøtt og bålkaffe. Av tjære”


Daglig leder NRNF Kjetil Moe

Bobler av bolyst

Og hvorfor er vi i Narvikregionen Næringsforening opptatt av dette? Jo, fordi disse arrangementene springer ut fra et ønske om å bli sett, om å vise frem sitt sted og om å skape aktivitet i lokalsamfunnet. Dermed handler det også om bolyst. Bolyst er viktig også for næringslivet og i denne regionen bobler det over av bolyst, spesielt på denne tiden av året.

Arrangementene betyr mye for regionen, for kommunene, for lokalsamfunnene. De er viktig for kultur og frivillig arbeid og de er viktig for næringslivet. Derfor er det også viktig at vi selv, vi som bor i denne regionen besøker arrangement som ligger utenfor der vi selv oppholder oss mest.

Paintball på Nesset

Så i dag vil jeg slå et slag for disse arrangementene. Uavhengig av kommunereform og om vi snart havner i samme kommune som nabokommunen så må vi bli bedre kjent med hverandre. Bli bedre kjent med hva som skjer i denne flotte regionen. Og for å bli bedre kjent må vi besøke hverandre.

Det virker som om hver lille plass har sine kulturarrangement, sine «daga». Og noen klarer seg ikke bare med noen dager. De har en hel uke, som for eksempel Lavangsvekka. Nå vet jeg ikke hva ildsjelene bak planlegger i år, men i fjor kunne du delta på tur til Spanstind, to-dagers kurs i foto og kurs i ølbrygging. Museet i Krambuvika var åpent og selvsagt var det marked med salg av lokalprodusert mat, håndarbeid og annet krimskrams. Krambuvika bygdemuseumslag arrangerte tur på fjorden med «Havgutten» og Lavangen paintballklubb arrangerte paintball på Nesset. Under Lavangvekka i fjor ble det også arrangert basar på Kjeiprød i regi av Kjeiprød grendehusforening. Programmet blir sikkert ikke dårligere i år.

Møsbrømlefser og andre lefser

Så ta for deg. Det skjer noe i hver en vik, på hvert et nes, ja i hele Narvikregionen fra nå på våren og til langt utpå høsten. Det meste skjer på sommeren, da både vi som bor i regionen og mer langveisfarende er blant publikum. Jeg håper bare det blir flere av oss som tar turen ut. Jeg for min del har blinket meg ut Márkomeannu som arrangeres i slutten av juli og Lavangsvekka som jeg ikke har besøkt før.


Foldvikmartnan

Og i år skal jeg også innom Tårstad-dagan. Der selger de blant annet lefser. Tårstadlefser og Møsbrømlefser. De aller fleste «dagan» selger nemlig lefser i en lokal variant, ja og Møsbrømlefser som visstnok selges de fleste stedene. Som under Kjeldebotndagan, der selges Kjeldebotnlefse og Møsbrømslefser. Salangslefsa kan derimot være vanskelig å få kjøpt fordi lefsebakeriet ble lagt ned i fjor, men under Lavangsvekka som tidligere år har hatt stor omsetning av Salangslefsa får du kjøpt mye annet. Rosemalte fat, tovede tøfler, drops, elgkjøtt, heklete duker, vårruller og fiskeprodukter i skjønn forening.

Og så er det luktene da. Av hamburger, fiskeburger, hvalkjøtt og bålkaffe. Av tjære. Og så er det lydene da. Av handel, martnadslyder, lyden av lekende unger, måseskrik og lyden av sang og musikk og av bodeieren som selger Møsbrømslefse eller hjemmelaget sukkertøy.

Ingen like dager

Og kanskje kan du bli med på innføringskurs i kajakkpadling eller en gudstjeneste. Om du kommer på en søndag.


Svartabjørnmarsjen

Og mange av «dagan» er også på søndager. Og går du ikke i kirka kan du kanskje ofre noen kroner på tombola, åresalg, dagslotteri, timelotteri eller bare være med på melkespannkasting. Her er noe for enhver.

Og på de fleste stedene er det festivaltelt med kjente artister eller artister som man kanskje aldri har hørt om. Det viktigste er jo ikke at de er kjent, men at de lager god stemning. Og det gjør de jo. Som regel.

Og du tror kanskje nå at det er det samme som skjer på alle «dagan». Du vet bedre. Ingen dager er like. Få dager er helt like. Sånn er det også med alle arrangementene i regionen. De har alle sin egenhet, sin egen sjarm.  

Start planleggingen

Alle arrangementene er viktige i sitt lokalmiljø og i sum for hele regionen. De viser bolyst, de viser stolthet og de er en god inntektskilde for de lokale arrangørene som igjen bruker pengene i lokalsamfunnet. Dermed blir disse arrangementene også viktige for næringslivet.

Ofte må du lete litt for å finne informasjon om arrangementene. Jeg oppfordrer derfor alle arrangører om å registrere sine arrangement sånn at flest mulig av oss finner frem. Sjekk: www.narvikregionen.no Facebook.com/narvikregionen Facebook.com/nrnf og annonser i Fremover.

Nyt våren og start planleggingen av neste utflukt i vår flotte region.

Kjetil Moe

14.4 2016 16:03

Narvikregionen Næringsforening

Narvikregionen Næringsforening (NRNF) er en interesseorganisasjon for et hundretalls medlemsbedrifter. NRNF arbeider for å hjelpe og ivareta medlemmenes interesser gjennom nettverk og kontakter samt påvirke premissgivere og beslutningstakere.